Groenten aantrekkelijker makenGroenten aantrekkelijker maken

De vele aandacht rondom groente en groentebereiding van de afgelopen jaren doet denken dat de groenteconsumptie van Nederlanders is gestegen. Helaas blijkt in de praktijk het tegendeel.

‘Vijfentwintig jaar geleden aten we gemiddeld 128 gram groente per dag, nu is dat 127 gram.’, schrijft Kees de Graaf, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in sensoriek (zintuigelijke waarneming en eetgedrag), in de Allerhande van januari 2017.


Verband tussen smaak en consumptie

De Wageningen Universiteit heeft  onderzoek gedaan naar het verband tussen smaak en onze groenteconsumptie. ‘Uit dit onderzoek is gebleken dat de meeste groenten nauwelijks smaak hebben. Dat kan weleens verklaren waarom we er zo weinig van eten’, aldus hoogleraar De Graaf.

Voor het onderzoek trainde hij een testpanel van negen proevers om de vijf smaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) te herkennen en te ranken.

Vervolgens schotelde hij het panel groenten voor, vier dagen na de oogst, op de juiste temperatuur bewaard, in verschillende bereidingsvormen, maar zonder toevoegingen. Hieruit bleek dat bijvoorbeeld bloemkool niet zoet, zout, zuur, bitter of umami smaakt. Wortels een tikkeltje zoet zijn en tomaten licht zuur, maar over het algemeen herkende het panel weinig smaak in de verschillende groenten.


Smaakmakers

Kees de Graaf adviseert om groenten aantrekkelijker te maken. ‘Niet door een spruitje in een klodder kaassaus onder te dompelen, maar door te kruiden. Groente is niet saai. Integendeel, het heeft juist veel potentie. Je kunt het rauw eten, koken, roerbakken, stoven, roosteren, blancheren, stomen…’

Ook vers-adviseur Wesley Sijbers van VersCuisine ziet veel kansen in het gebruik van groenten: ‘Er zit inderdaad meer potentie in groenten dan de meeste mensen denken. Echter naar mijn mening is smaak niet volledig objectief te beoordelen.

Smaak is een beleving. Denk aan het klassieke voorbeeld van die lekkere fles wijn uit Italië. Deze wijn smaakt op vakantie een stuk lekkerder dan wanneer je thuis bent.

Zo proberen wij als VersCuisine de horeca te inspireren om van groente en fruit een beleving te maken. Dit doen wij middels ons exclusieve assortiment en persoonlijk advies. Zo worden ‘saaie’ groenten vanzelf bijzonder! Het bewust maken van de consument rondom de potentie van groente, groenten aantrekkelijker maken. Daar ligt een rol voor de professionele kok’

http://www.voedingnu.nl/Nieuws/Onderzoekers_Wageningen_Groenten_hebben_geen_smaak-161020090707

‘Driekwart van de Nederlanders eet niet genoeg groenten’, Allerhande januari, pagina 33